Jaunosios tyrėjos pristatė mokslinių tyrimų rezultatus

2024-05-28

Utenos kolegijos studentai mokslo metais ne tik gilina žinias  auditorijose, bet ir turi galimybę pradėti savo mokslinį kelią atlikdami pirmuosius mokslo tyrimus.

Jau ne pirmus metus Lietuvos mokslo taryba (LMT) kviečia studentus vykdyti mokslinius tyrimus ir studijuojant savo laiką skirti mokslinei veiklai. Atsiliepdamos į 2023 m. skelbtą LMT kvietimą, pagal priemonę „Studentų tyrimai semestro metu“ dvi kolegijos studentės, padedamos vadovių, gilino savo mokslines kompetencijas.

Verslo ir technologijų fakulteto Turizmo paslaugų vadybos studijų programos ištęstinių studijų 3 kurso studentė Akvilė Galvydytė (kairėje) atliko „Lėtojo turizmo plėtros galimybių Lietuvoje tyrimą“ (vadovė doc. dr. Ramutė Narkūnienė).

Buhalterinės apskaitos studijų programos ištęstinių studijų ketvirtakursė studentė Aliona Čeponienė įgyvendino projektą „Makroekonominių veiksnių ir jaunimo užimtumo sąsajų vertinimas Lietuvoje“ (vadovė doc. dr. Sandra Jakštienė). Susipažinti su jo rezultatais galima e. leidinyje Studentų moksliniai tyrimai 2023/2024. Konferencijos pranešimų santraukos. Lietuvos mokslų taryba. p. 444-446.

Tai jau antras šios studentės tyrimas, atliktas pagal LMT kvietimą.

Šiuos projektus, finansuotus LMT, studentės pristatė gegužės mėn. vykusioje konferencijoje „Naujoji mokslininkų karta“. Jau tradicija tapusiame renginyje pristatyti 257 jaunųjų tyrėjų moksliniai pranešimai įvairiomis temomis: nuo psichologinių, filosofinių, menų temų iki politikos, vadybos, fizikos ir biomokslų sričių temų bei kt. LMT pirmininkas dr. Gintaras Valinčius džiaugėsi tokiu gausiu būriu jaunųjų Lietuvos talentų ir pabrėžė, kad dalyvavimas moksliniuose tyrimuose jau ankstyvojoje stadijoje  skatina studentus kelti mokslinę kompetenciją, aktyviai įsitraukti į mokslinę veiklą bei suteikia naujų žinių.